Thursday, December 31, 2009

Selamat Tahun Baru Masihi....

...Selamat Tahun Baru semua...kepada diri aku sendiri juga...moga 2010 menjadi lebih baik..aku betul-betul harap yang ini...menjadi hamba Allah, isteri, anak, pekerja, kawan dan manusia yang lebih baik..lebih rojin, lebih sabar, lebih redha, lebih tabah, lebih berjaya,lebih ikhlas, lebih pemurah lebih bersyukur dan lebih yang baik2 ajer....

...seperti tahun2 yang lainnya, 2009 merakamkan banyak peristiwa buat diri ini dan keluarga...semoga yang baik dijadikan pedoman dan yang buruk dijadikan tauladan dan pengajaran...

..all the best untuk semua yang membaca blog yang serba kekurangan ini, baik yang datang secara sengaja ataupon tersinggah secara tak sengaja...:), andai kata ada kebaikan diperolehi, alhamdulillah..jikalau ada keburukan..maaf dipinta...aku insan biasa..ewah...

..erm...2010..tahun terakhir aku mempunyai umur 2 dipangkal 2 digit angka itew.....

Wednesday, December 30, 2009

Kisah Berat Badan

..semalam sewaktu dalam perjalanan ke Swiss Garden untuk appreciation lunch kami sebagai committee pekerja..nyembang2 ar dengan salah seorang supervisor nih..cerita pasal perempuan dengan diet..dia tanya ada aku berdiet ke tak or amik apa2 ubat diet?..sebab dia tengok aku maintain jer dari dulu...aku cakap..taklah, aku mana boleh diet..tak cukup kuat tahan makan..ish makan tukan bestt...huhuhu....dia kata isteri dia sedang sibuk berdiet...macam-macam dah try untuk diet tapi tak turun2 jugak, kira dah sekali ganda berat dari waktu sebelum kawin..kira apa saja produk di pasaran dah try dah...exercise bagai..tak makan nasik etc...semua still tak jalan...

..dalam pada dia dok bercerita tu..aku terfikir apa sebabnya isteri dia begitu bersungguh nak berdiet nih..erm...so aku pun tanya...awak ada cakap apa2 tak pasal berat badan dia nih..sebab nampak cam bersugguh giler isteri awak ni nak kurus...dia jawab..takla cakap apa sangat just saya cakap kat isteri saya, kalau berat awak macam sekarang ni sebelum kawin, saya tak kawin ngan awak..

..wahh tersentap hati mak dengar...ada ke dia cakap camtuh..ish tak sentitif langsung..memang walau pun itu hakikatnya..jagalah sikit weh hati isteri tu..siannn dia...gemuk pun sebab lahirkan anak awak juga..kira pastu aku kira pot pet gak ar dengan dia ni...dia tetap cakap yang betul apa dia cakap tuh...sabor jerla...

..sebab itulah sang isteri begitu beria nak kurus kembali...nak capai expectation si suami ni la...kadang2 tu kalau tension sangat pun takleh kurus gak aku rasa..macam tertepu gitu..

..bagi sang suami...kalaupun nak tegur, berhikmahlah sikit...luluh hati mek tu dengar..buat ayat motivasi ke..mencetus semangat sikit...or adakah kata-kata pedih itu lebih memberi kesan? reverse psikologi bak kata orang pekan...hehehe....

Monday, December 28, 2009

Under Consideration?

...akhir-akhir tahun ni opis senyap sunyi dek kerna orang menghabiskan baki cuti-cuti mereka..sepiss.....melangut jauh pun tak sedar...rasa macam di tempat lain jer...blink blink..eh2 kat opis aku ni rupanya,...hahahaha...

..aritu aku saja suka-suka tekan apply untuk satu job di jobstreet..area sini gakla...tengok2 dah under consideration and sudah di view 8 times..tiba2 rasa cam gabra lak..eh eh kalau panggil interview macam mana....biasala aku..gabra belum kena masanya...ntah hapa-hapa...

..masa aku apply tu memang saja2 je sebab aku sedar sapalah aku untuk apply jawatan itu..dan di sebuah syarikat gah seperti itu..tapi leh kerana macam ada rasa nak test cuba uji..aku pon terai gakla...walaupon takla dipanggil pon interview lagi..resume yang dah dilihat sebanyak 8 kali pon sudah cukup buat aku terberangan macam mana nak jawab kalau orang tu tanya tu..tanya ni...huhuhuhu

..pehtu tiba2 berangan lak lebih2 kalau dapat kerja tu macam mana...dilema gakla..sebab rasa insecure nak tinggalkan comfort zone di sini,..memang dah rasa comfort abis dah....aku selalu tanya kat orang yang berenti or baru masuk kerja sini..macam mana diaorg boleh hilangkan rasa insecure..and amik risk tukar kerja tuh...betul..risky sangat...

....takut nak ambil risiko..yerla kalau tak best camno..kalau gaji banyak tapi bos tahap menyampah tepu punya camno..colleagues lak hampagas camne..banyakla nak fikir...TAPI kan, kalau kita fikir positif lak..kalau kita tak cuba mana kita tau kan..risiko perlu diambil kalau nak maju ke depan....eh eh berangan lebey lak...macamlah dah dapat kerja baru...

..sebenarnya aku bukannya nak sangat kerja yang aku test mintak ni..hatiku lebih kepada kerja yang sudah aku pohon dan sudah diinterbiyu bulan 4 2008 aritu....sebuah kilang baru, alih2 pas aku interbiu diaorang pending lak bahagian admin post...sampai lani...sekarang dah recrut semula...tunggu je ni panggil 2nd interview* harapan harapan mesti tinggi...yang ini, aku teruja sangat nak join..nak jadi pioneer staff..boleh buli budak baru masuk nnti..hahaha..awal2 lagi niat dah jahattt....

Wednesday, December 23, 2009

Rocklah Sangat


..entri tentang peristiwa lama berdarah kembali...eh tak tak..entri terbengkalai..


pasal annual dinner company 5/12/2009 aritew...huhuhu...menjadi rockers sambilan aku kali itu..awat? dijemput naik ke pentas dan merock..wah wah sib baik aku tak pakai jubah...kalau tak jadikla mak aji rock..eh eh...takde la rock mana..just pegang penyapu buat2 macam goreng...ish sungguh teruk itu comittee kenakan aku..memang kuat tul menyakat aku....macam tiap tahun kena naik pentas....tengok aku..macam takde perasaan jer pegang penyapu..cover ayu bah...


anyway..have a fun night walaupun tidak segah dulu2 nyer annual dinner atas dasar boss kedekut,...oppss..eh salah..dasar cost cutting( ni jerla alasan management)..takper..takper...
..dapat gakla voucher buat beli tuala( hehehe).....

Monday, December 21, 2009

Hangat Tak Hangat

..dah..dah..tak nak letak entri dilema dah...life must goes on...aku tak nak mengalah dengan cabaran..walaupun dilema masih ada, sekarang masa untuk berjuang...dalam masa yang sama,masih memohon petunjukNya, agar ditunjukkan jalan dan dipermudahkan segalanya...Gambate!..

..well, kena start balik ar hobi fotografi yang terbengkalai..perlu lebih semangat sempena Maal Hijrah ini....jangan hangat2 tahi ayam laie..tahukah anda..saya adalah seorang penghobi yang tidak konsisten...macam2 hobi sudah terai...belajar menjahit..separa jalan, belajar bahasa jepun..separa jalan, fotografi...nampak gaya macam menuju ke jalan yang sama, weh, takleh2, kena restart balik..hobi yang kekal masih membaca novel dan tengok cite Korea..hahaha...yerla hobi yang tak perlu usaha daya...

..duit sudah dilaburkan..shutter perlu ditekan...

..anda bagaimana? penghobi yang tegarkah?( ala ala iklan tv Brands)

Thursday, December 17, 2009

...Only God Knows...

...aku sedang berdepan dengan satu fasa kehidupan di mana aku perlu membuat keputusan yang terlalu besar dan berat...paling berat dalam kehidupan aku...

...i need to think really really deep and wisely..first and foremost..i need to think for myself...

...now, the only thing i can do is seek guidance from Allah..may i bless with the right direction..

meanwhile, life shall goes on as usual...until i get the answer and the decisions....

Wednesday, December 16, 2009

Dilema Tak Tentu Pasal

..wajar tak aku nak pi buat sesuatu yang aku pernah advise orang supaye jangan buat...alih2 aku nak p buat..atas sebab yang aku sendiri tak pasti...

..i really need a fren who i can talk to right now, in a really mature manner....i think i found one but there is some obstacles, which really need my full thinking to avoid, wisely...

..i think i really need to talk since this things has been there...i need someone who can give me an advise and present me with a view which can lead me to proper judgement or decisions....becos my vision right now is blurry with negatives feeling...but is that someone i choose is the one?

..i know for those that read this post..will become confius..what the hell this perempuan talking about..anyway, i just need to jote down, as a reminder in future that i somehow has put this dilema somewhere..to do or not to do the communication...i cannot afford to talk about this precisely..just mumbling around...

Tuesday, December 15, 2009

Rani Mukerji@Mukherjee

~zaman Bollywood aku start dengan citer Kuch Kuch Hota Hai..masa tu memang minat giler dengan Shah Rukh Khan dengan Kajol...kira lama gak la pas tu tengok citer Bollywood ni especially yang ada hero kesukaan itew...lama2 boring dah tengok citer hindi..rasa macam stereotype jer..dan dah start keluar hero and heroin baru...masa ni dah start kadang2 jer layan hindustan time citer nampak cam best or tv takde cerita lain....

..tapi aku minat dengan Rani Mukerji ...sebab lakonan nye lain dari yang lain..pandai dia ni berlakon dan versatile bak kata orang pekan..bukan hanya citer streotype pasal hero heroin lain darjat mak ayah tak suka lari nyanyi2 itu ajer tu...dia selalu bawa watak berat dan penuh penghayatan..lama2 aku perasan yang kalau Rani ni berlakon, aku layan citer hindustan hari tu..erm...

..citer Black best..dia berlakon sebagai gadis buta dan bisu pi lanjutkan pelajaran, adaptasi kisah benar,..pehtu dia ada berlakon sebagai perompak...pehtu ade citer dia jadik call girl..pehtu ada citer isteri curang, pehtu ade cerita dia jadik janda..banyak sangat dan semuanya BEST...walaupun dia tidak bertubuh secantik Aish..muka dia cunlah..of cos..tetapi yang penting,lakonannye sangat boleh dipuji, bagi akula...kalau kita google nama Rani Mukerji ni..ade list semua citer dia..memang kebanyakkan nyer bagus dan watak yang lain2..takderla dok buat benda yang sama tiap2 filem...

..tapi aku perasan, sekarang ni sejak dah besar ni...hehehe..dah jarang minat dah lagu ke, artis ke, pelakon ke...aku tengok TV mana yang boleh layan ikut selera aku..lagu pon aku dengar dalam kete je, tupun sebab ade dah radio tu dalam kete..nama artis jarang aku tau..inikan pula nama lagu...tapi satu yang still tak ubah..aku memang leh layan citer Korea panjang leret2 tuh...erm....

Monday, December 14, 2009

Akai Tadak

..kali ini nak sentuh satu isu yang serius sikit...baru2 ni aku ada terima email pasal kekejaman terhadap kaum wanita di Pakistan...kisah wanita2 ini yang disimbah asid oleh lelaki samaada, suami,ayah, saudara,jiran, kawan atau bakal suami...atas sebab2 yang tak masuk akal..banyaknya kes pinangan ditolak, pergaduhan antara keluarga, ayah yang tak suka anak perempuan...mereka2 ini disimbah asid dan akibatnya..masa depan terus musnah...dan yang paling mengharukan, lelaki2 ini dibebaskan begitu saja atau tidak diambil sebarang tindakan..sebab mereka lelaki..polis2 pon tak buat apa2 sebab polis pon lelaki dan bila ditanya mereka akan cakap ini isu keluarga..isu pihak kampung...kiranya adat kampung dianggap macam undang2 dan boleh buat suka hati...

..di saat2 hak2 wanita ditegakkan oleh mereka2 yang bukan beragama islam, alangkah sedihnya bila mana, orang islam sendiri yang agamanya menuntut kebajikan wanita..membuat tindakan seperti ini..menindas sewenang-wenangnya...aku ada terbaca, kalau wanita dirogol atas sebab nak selesaikan masalah keluarga...tiada tindakan diambil pada si pelaku, bila dah kawin, wanita2 ini macam dah "terjual" dan langsung tidak boleh keluar rumah, hak untuk bersuara apatah lagi...

..sangat sedih..bukankah wanita itu sangat tinggi martabatnya di dalam islam, syurga seorang lelaki itu pada wanita, yakni ibunya..sampai bila2....bahkan banyak hadith Nabi SAW yang menghighlightkan kebajikan wanita...hatta, anak perempuan harus di dahulukan bila ibubapanya membawa balik hadiah...sunat menggembirakan hati anak perempuan..dan banyak lagi keistimewaan wanita disisi islam..semua ini atas dasar untuk menukar persepsi orang2 jahiliah ketika itu betapa hak2 wanita perlu dijaga..dan mereka bukan masyarakat kelas bawahan yang boleh ditindas sesuka hati...dan pesanan2 ini juga untuk umat islam sejagat hingga ke akhir zaman....

...apa yang pasti, adat resam mereka yang melakukan kekejaman ini masih kuat pengaruhnya berbanding nilai2 islam dalam kehidupan mereka..mereka mungkin rasa puas bilamana wanita yang menolak pinangan mereka, menjadi seorang yang langsung tiada rupa...jika dia tak dapat,biar semua orang tak dapat..alangkah ceteknya dan rendahnya akal...memusnahkan hidup seseorang untuk selamanya..kerana rasa malu yang sebentar...hang ada akai dak?

..aku ingat nak tepek gambar..tapi takut ngeri sangat..sebab memang ngeri..hilang muka, hilang mata..semuanya seakan CAIR....hebatnya dugaan wanita2 ini...syukurlah kita berada di muka bumi yang bukannya selamat 100%, tetapi selamat untuk kita bergerak, bersuara dan bekerja..

Friday, December 11, 2009

Dim Sum...


..semalam satu hari yang sangat kenyang&gembira sebab dapat makan dim sum...ni department lunch ar kiranya..sangat suka...walaupon aku tak tau nama2 dim sum nih..yang penting sodap..kami makan di Swiss Garden.... setiap satu ada namanya dan semuanya sodapp.....
..untuk makan sendiri kena fikir gak 2-3 kali..bajet sorang dalam RM50-RM60 wohhh..itu lunch aku untuk sebulan tu kalau makan kat kantin nih..hehehe..tapi kalau untuk celebration ke, special day ke..ok ar sekali sekala yer tak..
oleh kerana ini makan company bayar...so order tak tengok harga la sorang2...main order jer..boss lak..dengar jer kita sebut terus tanya nak ke? terus panggil waiter order..hahahaha..aku sangat suka dia punya egg tart..sedapp sangat..takde bau langsung...rasanya 3 kali boss order egg tart tu sebab letak je abis, letak je abis.....
..finance department nih ade 4 orang...boss lelaki and 3 ladies..tapi bab makan, memang bagi ar kat kitaorg...kuat 2 makan belaka...boss lak rajin melayan..erm.....jadikla episod makan..dan carik sebab untuk makan...hahaha..bab carik sebab tu boss tukang fikir,...bab nak makan kat ner...dia suruh kita pilih....huhuhu....ni salah satu benda yang paling best dok department aku nih...

Wednesday, December 9, 2009

Blog itu Sesuatu yang Individual

...semenjak dua menjak ni dok blog hopping( hobi baru neh)...macam2 blog aku dah jumpa..masing2 punya cara ekspresi tersendiri..dan ada juga yang dok tiru posting orang...ish..ish..yang ni sadis la..

..aku suka baca blog yang tersendiri, yakni ade originaliti, cara penulisan yang ade mesej, kelakar dan informatif...dan blog2 yang aku suka ni ada yang aku link dan ada yang tak...just add as favourite..tapi akan aku lawat setiap hari...dan ada blog2 yang dulunya aku suka, sekarang tidak lagi(kena hapdet link ni)...so aku berenti melawat..

..apa yang aku nak cerita kat sini bukanlah pasai blog yang aku suka..tapi tabiat orang yang suka cari pasal..aikk macam tetiba...tabiat orang yang tak boleh tengok orang lain senang, tabiat nak kutuk orang lain semahunya...setau aku yang tak berapa nak tau ni, blog ni adelah personal punya benda, yakni, SUKA HATI lah nak tulis apa..kalau orang lain tak suka baca, janganlah baca..semudah itu..tak perlu nak hantar komen merapu-rapu pi kutuk si penulis lak..kalau membina atau membetulkan fakta salah takpela..ini mengutuk apa yang orang tu tulis or ajar lak..you should write like this,like that..eh..eh...apa ni?..ada juga yang siap kutuk...ko ni berlagak ar, orang lain lagi hebatlah..apa benda ko tulis ni haa...hello..blog nikan macam diari cuma ianya open to public...selalunya blogger2 yang dapat komen2 tak insuran ni ialah blogger2 glemer dan banyak pembaca....kesian jer bila baca diaorang kena komen camtu...hek eleh..takde keje ke ape ni...orang tu bukan tulis blog untuk infotainmen ko....dan ko tak bayar dia pun..maybe dia dapat nuffnang punya payment..tapi itu sampingan....

..kesimpulannya..kalau ko tak suka blog or post tu, jangan bacalah..buat apa nak letak komen menghiris perasaan si penulis tu..buat dosa je sakitkan hati orang tau....blog tukan sesuatu yang individual..pendapat penulis semata-mata..bukan mewakili mana2 kumpulan etc...

Pesanan Sayang: Setakat ni semua pengkomen untuk blog aku bagus2 belaka..teruskan komenan anda....:P ihik..ihik...

~9/12~ Happy Birthday to Dearest Mom

...buat ibuku yang tersayang..Puan Zamroh Syawarkhan...selamat Ulang Tahun kelahiran ke-63 tahun..terima kasih adik ucapkan atas segala-galanya...thanks for being there for me anytime anywhere..being the best mom one could wish for..being my BFF...being my saviour..being my knights..being my shoulder to cry on..being my happiness..being YOU.....i love you very-very much..i know that i will NEVER repay all the things you gave, giving and will give me..the only thing i can surely do is pray for your health and well being here and hereafter....

Tuesday, December 8, 2009

Antara Garisan...

...semalam menonton satu drama di astro prima..tajuknya Antara Garisan..lakonan Sharifah Amani dan NorKhiriah...citer ni agak menarik dan membawa mesej yang tersendiri..

..Norkhiriah membawa watak Ayu, seorang GRO yang terlalai dalam menjalani kehidupan, dia menjaga adik sepupunya, Wirda lakonan Sharifah Amani yang kematian ibubapa sejak kecil...dengan duit hasil duit kerja GROnya...Si Wirda seorang anak gadis naif dan alim..sangat kontras kehidupan mereka berdua...

..alkisah..ade watak syaitan yang ditonjolkan....dok bisik kat telinga sorang ustaz muda yang baru sampai ke kampung tu...berjihad untuk membanteras kemungkaran tapi dengan cara membuta tuli...yakni pi serang kat umah orang terus halau dari kampung...pastu siap belasah tanpa usul periksa...si Wirda, atas nama tak nak subahat atas urusan maksiat, turut sama terlibat dalam urusan nak halau si kakak sepupunya yang telah bertungkus lumus jaga dia selama ini...dia kata dia tak nak lagi duit haram tuh....akak sepupu ni lak dah terlanjur dgn pakwenya..mengandung lak....lagila si Wirda ni rasa geram dan marah sangat....nasib baik ada pak imam yang selamatkan Ayu dari terus dibelasah..

..apa yang menarik, si Wirda dan ustaz yang berilmu ini telah diperdaya oleh syaitan supaya duduk serumah..kononnya nak pelihara si Wirda dari sarang maksiat...last2 diaorang ni termakan hasutan syaitan nih dan berzina...si kak Ayu atas bimbingan pak imam dan famili lak berjaya bertaubat dan pakwenya datang untuk bertanggungjawab.....

..so sekejap je diaorang dah bertukar tempat..si GRO telah bertaubat nasuha dan si alim pulak telah hanyut termakan hasutan syaitan...kerana baik dan buruk tu ada satu garisan jer yang memisahkan..kadang2 kita tak sedar kita dah langkah masuk ke garisan yang belah sana dengan sekelip mata...so, kesimpulannya, siapalah kita manusia yang serba kurang ini untuk menilai manusia lain yang pada pandangan kita jahat or tak baik..hanya Allah yang tahu pengakhiran kita hidup di dunia ini...moga2 kita sentiasa ada di belah yang benar...kalau kita lihat rakan yang nampak hanyut, nasihatkan ke arah yang baik bukannya terus menilai dan menjauhkan diri atau terus menghukum....

Monday, December 7, 2009

Kantoi..

....bagi aku memang tak salah seorang lelaki atau wanita yang sudah berkahwin berkawan dengan wanita atau lelaki lain atas sebab kawan semata-mata yakni, kawan opis, kawan sekolah or kawan urusan kerja etc...TETAPI perlulah ada batasan yang sangat jelas. Yakni, tiada urusan kasih sayang atau urusan hati di antara keduanya..bila sudah timbul perasaan ini, hubungan kawan itu sudah menyimpang dari niat asal dan perlulah dijauhkan segera sebelum parah...perlu jauhkan diri sejarak mungkin dan lupakan segala perasaan yang timbul....ini kalau memang niat asal nak berkawan jerla..tapi kalau niat asal suda lain..itu tak mau komen di sini.



...so baru2 ini ade sorang office mate telah kantoi dengan aku di satu restoren makanan segera, makan berdua-dua an sahaja...opis mate ini seorang lelaki yang sudah berkahwin...si wanita nampak muda lagi...aku bukan nak ulas pasal apa yang telah opis mate ni buat..aku memang tak suka campur hal orang ni...aku pon bukan tahu perkara sebenar kan...apa hubungan mereka....sejauh manakah...etc..

..apa yang aku nak citer kat sini ialah pasal hubungan kawan antara lelaki/pompuan yg sudah berkahwin..perlu ada batasan...yakni, tak bolehlah kau nak keluar berdua pi makan2....kalau kawan2 opis..selalu kita akan keluar makan ramai2....tak bolehlah kau nak call dia kat rumah tanpa sebab yang super urgent..fikirkan perasaan pasangannya..banyak benda yang kena elakkan, selain jaga hati pasangan, ini juga untuk elakkan gosip2 liar, fitnah dan juga untuk elakkan perasaan/ nafsu menjadi nakal( ayat tak hengat)....

so..contoh kes kantoi yang aku ceritakan kat atas tu.,..kalau aku sejenis batu yang juga berapi, atau cik minah suka jaga kain orang...nescaya terhebahlah satu company kesah kantoi itu..oleh kerana aku malas nak tambah dosa bawak cerita yang aku pun tak sure hujung pangkal, baik aku buat donno jer....tapi yang ingin dihighlightkan di sini betapa benda2 macam ni sangat dekat dengan fitnah...

Friday, December 4, 2009

Tips Solekan Mata

...sekarang agak rajin untuk make-up...monsun make-up kot..hehehe..paling suka makeup mata..ngeh..ngeh...eyeliner warta hitam and eye shadow..i likee..dulu tak suka sebab bila pakai eyeliner or celak, susah nak bersihkan bila nak solat..lagi2 bila waktu bekerja..sangat leceh...

..sekarang aku dah jumpa satu produk bagus untuk remove eyeliner and lipstik dengan bersih dan cepat..tidak perlu menyental sepenoh hati..hehehe..senang bangat guna..ambik tisu muka or kapas muka tuh..letak sikit and just sapu or kata org pekan, wipe on the kelopak mata dan bibir itew...semua tanggal dengan senang walaupon waterproof make up...wallaweh....dan yang penting gak..tak berminyak langsung!..i likee...yerla kalau guna minyak zaitun or baby oil..memang tersangatla oilynye...lomah eden...

..produk itu ialah Maybelline Make up Remover Eye&Lip..harga pon dalam range yang OK bagi aku, almaklum, aku bajet benda2 camni memang cipot jer...harga dia RM 16.90 untuk 70ml masa aku beli,dalam botol lutsinar, kaler dia jernih dan biru gitu( bawah jernih atas biru, macam bawah air atas minyak) maybe kalau ade sales lagi murahlah....so size kecik senang nak bawak p jejalan, letak dalam henbeg jer...itu sangat penting..nak letak gambar tapi tak jumpa lak Mr Google carik..its oklah...

..erm..bukan saja2 bagi produk review nih..tapi kalau produk yang aku rasa bagus dan boleh direkemen..aku memang akan share...

..so sekarang hari-hari pakai eyeliner...nak p kedai roncit pon kalau boleh nak pakai...hahahaha...:P

Thursday, December 3, 2009

Komenlah...

....dah 2 bulan lebey kurang aku tulis blog...erm..rupanya seronok sangat bila dapat komen..sebab blog ini tidak glemer, jarang sangat dapat komen..so bila dah dapat tu rasa seronok sangat...cam big apple donut( huhu..tetiba jer cakap pasal nie sebab baru pas makan)...erm..yerla, rasa cam ade jugak orang yang sudi baca dan ingin komen....

....bunga2 matahari harum mekar di taman kasih, warna jingga...

Wednesday, December 2, 2009

Kisah Seorang Lelaki

...lelaki ini sejak lahir diberikan kepada keluarga angkat..yang juga bukan senang kehidupannya..dari kecil harus bekerja untuk belanja sekolah..namun ketika ini, kebajikannya terjaga...pada usia remaja, datuk dan nenek angkat pergi selamanya..tinggallah dia tanpa belaian kasih sayang...dihantar ke sana sini menumpang kasih pada saudara mara angkat...pulang dari sekolah, tiada siapa yang menyambut, menyiapkan makan minum,..semua kelengkapan harus disediakan sendiri...hilang penat pulang dari sekolah, harus ke tempat kerja untuk mencari wang belanja sampai ke malam...penat usah cerita..habis sekolah, tiada galakan mahupun kemampuan untuk melanjutkan pelajaran...harus terus bekerja untuk terus hidup...semua kesusahan,keperitan, masalah harus difikirkan sendiri pada usia yang begitu muda...tiada siapa peduli..tiada kasih dirasai...bermanja apatah lagi..di kala orang lain pulang ke rumah, meminta ibu masakkan makanan kesukaan..dia pulang ke rumah dan harus masak sendiri lauk yang mampu di beli..

..pulang ke pangkuan keluarga bila sudah bekerja..tiada kemesraan terjalin sebab tidak hidup bersama..hanya salam dan beberapa patah perkataan setiap kali berjumpa..namun hatinya sudah cukup puas..sekurangnya dia masih ada keluarga,masih ada rumah yang boleh dituju jika kelapangan...

...inilah lelaki yang kukahwini..jodohku dengannya..Allah yang tentukan..mesti ada hikmah di sebaliknya..perjalanan hidup kami terlalu berbeza, di saat dia kekurangan kasih sayang dulu, aku dilimpahi kasih sayang, penuh kemanjaan, setiap apa yang dipinta ditunaikan, semua perkara ada orang peduli..nasib kami memang berbeza..mungkin atas perbezaan inilah, kami dipertemukan...untuk aku sedar betapa aku beruntung selama ini...untuk suamiku merasai apa yang tidak dapat dirasainya selama ini...

.."takpa abang, saya ada di sini..jangan risau lagi yer..saya akan sayang abang selamanya dengan izinNya..."

Monday, November 30, 2009

Darah Tinggi

..harini tak sempat Monday Blues....buka2 jer email..terus darah tinggi gua naik( kalau ada)..membaca karenah makhluk2 asing nih..tapi oleh kerana boss dah pesan kamis aritu...jangan cepat marah..nanti cepat tua...huhuhu...aku pon cuba kawal emosi...terus rasa cam takleh senyum jer bila tensen neh...if you see 2 donkeys fighting, dont interfere and fight like them..if yes, you'll be like donkey too..so cool down, be profesional, sit back and watch them fighting..camni ar, kalau ko tengok orang bodoh sombong marah tak tentu pasal, ko pon jadik cam depa gak kalau ko sama naik nak marah...so cool down...itu pesan boss aku...

..berbekalkan kata2...jangan risau lebih2..takkan jadi apa sangat pon nanti...buat je yang terdaya n terbaek...aku pon memulakan langkah penyelesaian...sampai petang ni..setakat ni boleh handle lagi and takdelah jadik ape pon...selalu macam tu la..riso jer lebey2..last2 ok jer...tapi benda yg kadang2 kita expect mudah dan senang...tiba2 macam2 halangan datang..selalu gak jadik camni..well..life full of surprises....

...tadi terhantar resume....saje je gataii..aku tahu tak dapat nyer..bukan nak mengalah awal..tapi still tak cukup experience kot...its ok, kerja sini pon okey..selagi tak dapat yang lebih baik,diff scopes,more challenges(nak cabaran sangat kunun)...

Thursday, November 26, 2009

Happiness Is a Voyage....

..as it will be 3 days without updating..today i wanna publish 2 entries..huhuhu..macam ada orang pedulik....sekejap lagi mau pulang bah...boss bagi balik awal cikit..konon2 nak pi tambat lembu nak korban sok...huhuhu...

...i was touched by one email forwarded by my boss on Happiness is a Voyage..
summary of this article/presentation(as it is in Power Point)..is happy is determined by ourselves..and we should be happy now..currently..no need to wait like( nanti ar aku dapat keje besh sikit mesti aku hepi, nanti aku kawin nanti mesti aku hepi, or nanti dapat anak aku hepi, beli kete baru hepi ar nanti etc)...

...Happiness is a Voyage..not a Destination...LIfE is full of challenges..and the challenges is LIFE itself..better to be happy NOW regardless of anything...you are the one to decide....

Salam AidilAdha....

...Salam Aidiladha...buat semua yang baca blog ni..walau aku tau macam takde orang baca jer..huhuhu...siann...adelah sorang dua kot..oklah tu...Maaf dipohon atas sebarang kesilapan&keterlanjuran....

..taun ni dapat balik Pekan..wuhuuu..apa? balik pekan lagi?kata en omar..agak kureng puas hati..heheh..yer arr..dah 2 taun dah saya Raya Haji di perantauan..flashback**..raya haji 2007...jalan balik pekan banjero...oleh kerana idak begitu adventure untuk naik perahu yang ditarik itew..aku raya kat umah aku kat kuantan je...masak mee kari..(raya2 makan mee kari..alangkahh)...raya haji taun lepas, aku ade di negara matahari terbit...Jepon..makan tempura hari raya.hihihi..abis flashback**so atas sebab sebab yang saya rasa tidak perlu dipertikaikan lagi..kita raya kat pekan arr taun ni..kata aku kat en omar...atas rasa tolak ansur yang bagus..en omar diam aje..diam itew tanda setujulah tu.....yeay yeay..raya kat pekan....


..walaupon raya di pekan sangatlah tidak happening...yang penting dapat raya kat umah bondaku...happening ke idak..itu cerita lain...aktiviti raya kami..makan, tv, tido, jalan satu dua umah(kalau rajin)..tv,makan,tido..huhuhu...raya tidak sihat...:p

..selamat hari raya everybody...drive safely..remember your love ones....

Wednesday, November 25, 2009

Cakap Tak Serupa Bikin

..pantang betul aku orang cakap tak serupa bikin ni....bikin hati mak marah nyahhh....

..kalau bukan itu yang dimaksudkan, janganlah cakap...lagipon apa yang ko cakap tapi tak maksudkan tuh..bukannya big deal pon..btw..not a small deal pon...tak cakap lagi baguss....
..team lah...3 musketeers lah....pirah...ko nak pi mentekederah( mind my word)....pi jerlah...ade aku kesah ke? no need to talks sweet and then deny what you say...i hate that..pantang wooo....

..anyway..thats people...sweet talker, back stabber, muka talam lapan, firestone(huhuhu)..all are people....its soo hard to find a real fren nowadays......adakah aku begitu naif sebab pandang semua orang macam baik saja..and then bila orang buat something yang tak baik aku rasa macam di betray?macam marah je..yeah..i need to learn lessons.....maybe aku tak jumpa cukup orang lagi dalam hidup aku untuk aku pandai menilai.....

Tuesday, November 24, 2009

Kongsi Rezeki

...arini hari gaji...dek kerna start bulan ni ade penambahan dalam jumlah yang diterima...aku pon belanja ar kwn2 finance+ sorang lagi kawan aku makan KFC bulan ni..semua sebok tanya pehal..mana leh cakap yg aku naik gaji kan..org lain tak naik..so diam2 jer..kata ade rezeki yang ingin dikongsi....

bercerita pasal berkongsi rezeki ni kan..teringat kata2 fazillah kamsah...ape yang kita ade, amalkanlah sedekah or kongsi rezeki tu..tak semestinya banyak dan pada fakir miskin aje(ini sebaiknya)..pada kawan2 yang kita tau duit dah banyak pon boleh apa, janji ikhlas...percayalah sekali kita belanja org, sepuluh kali kita akan dapat balik....tak kisahlah kalau org yang kita belanja tu tak pernah nak belanja kita...jangan ada rasa .."buat apa belanja dia ni..dia bukan pernah belanja aku.."..insyaallah...Allah yang bagi rezeki tu Maha Mengetahui..

..bukan nak cakap aku baik..tapi aku mmg suka belanja orang makan ni..tak kisah ar mahal or murah...sebab suka tengok orang rasa happy bila kita belanja tu...aku pon happy ape kalau orang belanja makan...mesti org lain rasa camtu gak...normallah...
..kat opis aku ade letak satu balang kecik..ade coklat, gula2, biskut kat dalam tu..so sapa2 yang nak makan, amik jer...yerla kdg2 tengah buat kerja..rasa lapau...nak mengunyah kan..so leh amik kat bilik aku....dah siap tulis..nak makan amik jer...dihalalkan.... kat balang tu...ni salah satu cara aku lah...niat ikhlas kerana Allah, insyaallah...

..kalau jumpa kawan2..selalu yang kata..bila leh belanja..aku selalu jawab, insyaallah kalau murah rezeki bila2 boleh..aku maksudkan apa yang aku cakap tu...bukan berbasi2 jer...kalau time tu elok, duit pon tengah ade, aku on jer....

..maybe lain orang lain caranya..tapi inilah cara aku share apa yang aku dapat dengan orang sekeliling...alhamdulillah..setakat arini, rezeki bertambah2...hopefully,bolehlah share lebih lagi..;)

Monday, November 23, 2009

Ujian Tuhan

dugaan dan cabaran hidup berbeza bagi setiap orang...sesungguhnya Allah itu menguji mengikut tahap kemampuan hambaNya..kdg2 kita tengok ada orang tu macam best jer...semua ada, kaya, ilmu, iman semua ade..tapi tahukah anda bahawa dia sebenarnya juga diuji?..bila kita selam kehidupannya..baru kita tau..

...ape yang buat aku terfikir untuk tulis pasal ni adelah bila baca paper utusan kat opis tadi..seorang ibu tunggal dengan 9 anak di jerantut pahang..hidup dengan penuh kedaifan, pendapatan dari kebajikan masyarakat dan upah menoreh kalau tak salah...bila ditanya mana suami?...suami di penjara atas kesalahan sumbang mahram!...dan salah seorang dari 9 anak itu adalah hasil hubungan terlarang itu...Ya Allah...berat mata memandang berat lagi bahu memikul...

..bila kita lihat/baca benda2 camni..buat kita rasa ...ujian yang kita rasai ini apalah sangat...macam insap jap...tapi bila dah lupa..mula rasa macam2...kenapa kita diduga sebegini etc? kenapa aku tak dapat camtu..etc2...soklan2 camni start semula...haii....manusia.memang mudah lupa..aku la tu sekali...huhuhu

Saturday, November 21, 2009

~Pagi Sabtu~

..hari ni sabtu, 21/11/2009..aku masuk keje lagi...

pagi tadi penoh semangat kewanitaan..huhuhu...membuat sardin roll untuk sarapan...plan nak buat untuk en omar dan aku sekali bawak bekal....so after solat suboh..siang bawang and masak sardin cap ayam tin paling cenonet..and then kuarkan pengukus comel dari kabinet..fuh fuh tiup habuk ,..nampak sangat jarang guna,...heheh...then bersihkan kukus dan atur 10 keping roti dalam tu...kira2 cukup ar ni...and the kukus jap..dan roti sedia untuk digulung....

..pas2 siap gulung...panaskan kuali n minyak..salutkan ngan telur ..terus gorenggg...pehtu..siap ar untuk dimakan...bancuh kopi O sekali...

..bila en omar makan..aku tanya sodap ke jang?..dia kato..sodapp..nak bawak bekal tak? dia siap fikir2..tak nak ar..ramai orang...segan nak makan sensorang...abang makan kat umah ajerla...berapa banyaklah en omar tu boleh makan..isk..isk..banyak lak sardine roll aku ni..takpela..aku pon bawak jer bekal tu untuk aku...

..kat luar hujan agak lebat...so aku pon p la hantar dia ke p kerja( bagus kan..huhuhu)....terus dari situ aku ke opis....kenyang dah makan 2 keping sardine roll ni...ade balance 3 lagi ni nak bagi sape ni?..ermm......kat umah ade lagi aku plan nak makan tengahari..hahaha..

pehni nak sambung kemas2...kalau rajin nak sambung projek untuk performance evaluation..akhir taun dah ni...tak siap lagi nehh....huhu

Wednesday, November 18, 2009

Currently

..ketika ini rasa nak carik keje baru begitu membuak-buak.....awat yer...

Tuesday, November 17, 2009

How Annoying

..aku pernah menjadi auditor gak..walaupon tak la lama mana..hanya lebey kurang 1 taun 4 bulan..dan di middle size audit firm je...aku tau perasaan auditor dan kerja2 audit itew...

..sekarang aku sudah menjadi client kepada auditor...dan selama dekat 4 taun ni sudah 4 kali aku menghadapi auditor...dan minggu2 berhadapan dengan mereka2 ini adalah minggu2 yang sangat annoying..sangat stress dan menguji tahap kesabaran...ketabahan..serta keintelekan( suka2 je wording ni)...

..minggu ini adalah minggu ke-2 dari 3 minggu auditor ada di sini untuk interim audit atau kata lainnnya auditor di pertengahan tahun...tahun depan bulan 1 akan datang lagik....woohoooo...selalunya start minggu ke-2 dan sampai balik akan start maksima punya annoying..& stress...ku tahu mereka hanya menjalankan kerja dan tugasan....tapi ada kalanya adat dan tatasusila pon kena dipertimbangkan..barulah balance dan rasa tekanan tu kureng sikit..aku pon pernah buat audit maa.....

..tengoklah keadaan sikit..waktu orang baru sampai cecah bontot kat kusi ko dah datang, komputer pon tak bukak lagik...waktu orang tengah lunch break...agak2 lah nak datang bertanya..dan paling best, waktu orang nak balik, sharp2 5.30pm ko datang..berduyun-duyun datang..dari pukul 8.30 pagi tadi tak nak tanya lak...dan itu belom diceritakan pertanyaan dan soklan2 nyer lagi...how annoying..anyway...this is part of my job....i have to do it..but dont blame me if i become so straight and serious....

Monday, November 16, 2009

Beransur Pulih

alhamdulillah...syukran jazilan kepada Yang Maha Berkuasa..Yang Maha Penyembuh kerana kaki akak aku beransur pulih...

..semalam pergi melawat..nampak muka dah berseri sikit..bengkak kaki tu dah dibuang manually..isk..isk...isi yang dah bengkak tu menjadi busuk dan bernanah dan terlerai dari tulang..so ade sorang makcik yang sangat berani buang daging tu dengan gunting...kira dah nampak tulang betis...anyway dah buang yang sakit, keadaan beransur pulih dah...

...apepun, rawatan tradisional yang dibuat, perlulah disusuli dengan rawatan moden yakni hospital...supaya punca dan ubatan selaras dengan penyakit....

Saturday, November 14, 2009

Kesan dan Akibat

arini masuk office....wahh rajin ke..huhuhu..idak, ini adakah kesan kepada perangai tak suka filing tuh....so at last kena buat jugak sebab dah lama sangat tangguh...so, dek kerana ari2 biasa yang agak sebok...dan terganggu dek macam2 benda...so aku pilih arini untuk buat filing and sorting apa2 yang patut tuh...jap lagi nak start ar ni..sempat hapdet blog dulu....huhuhu....

..selalu ari sabtu macam sonyap sunyi jer..harini agak happening sikit...pesal lak cam ramai yang datang keje? buat filing cam aku gak ke..hahaha...

semalam..nak dijadikan citer...kena sarung lagi vest inspekte gejet....sambung lagi penyiasatan kes tu dengan lebey terperinci...siap lukis2 lagi, bawak mangsa p tengok tempat kejadian gitu..dah rasa cam kes bunuh lak..lebey2 betull...hehehe....

Thursday, November 12, 2009

Kuasa Pujian

...semalam inspektor gejet dan detektif conan mendapat pujian..hasil siasatan bagus walau baru first time buat(memang arr,tengok CSI je kojenye..ade kaitan tak?)...wah2...hasilnya aku diajak lagi untuk menemusiasat si defendan...apa??..ini tak boleh blah...haha..so aku dengan rasa humblenya memintak diri- takpela en W, saya rasa tak selesa lah..biarlah En W and Detektif Conan je pie..lagipon defendan lebey biasa dengan Detektip Conan...so..dapat excusekan diri...ishh soganlah eden, mesti mamat tu pon sogan nyer kalau aku yang tanya....aku pon laie ar sogann..

..wahh..mesti pasni ni kalau ade kes secara auto terlantik sebagai pegawai penyiasat sobab dah ado pengalaman...alaaa....nak mintak vest ar macam ni..macam dalam 360 tu..huhu..baru ade gaya macam inspektor gejet...har har har...

..so..arakian dek kerana dapat pujian itew...aku punya hati ada gembiralah..terus bersemangat siapkan ketas keje yang bos aku suruh buat...siap ade diagram2 lagi...siap balik lewat lak tu untuk siapkan draft..waduh2....ini suda baguss....hehehe, terpuji diri sendiri lak....

Wednesday, November 11, 2009

Pecah Cam Belon

..semalam emo terlepas lagi....tutup pintu, nangis..entah apa2..macam budak bengong....tipon kawan kat atas..ngadu sambil nangis...seriyes cam ntah hape2....bila semua emo dipack macam ni arr..datang satu jarum terus macam belon pecah....pastu nangis macam loser..

..tapi pas nangis..rasa sangat lega..terus pegi kantin makan nasik...gelak2...petang tukar uniform jadik inspektor gejet..hahaha...soal siasat plaintiff...ewah2...macam best lak...gelak2 lagi..bukan gelakkan plaintiff..gelak lawak sendiri

...cite pasal investigation ni...ini seriyesss..melibatkan periok nasi tuh...kenapa la buat keje tak berbalo baloi neh haa...sian anak bini...ini ar orang kata kerana nafsu badan binasa(eh mulut kan..takper ar..bedallah), niway..semua orang dok tertanya-tanya siapa tertuduh siapa menuduh...memang unsangkarable betul si pelaku neh....hint:ini kes sex harassment...

Tuesday, November 10, 2009

Detective Conan or Inspector Gadget....

...sebenarnya aku bukanlah peminat katun2 tersebut...tapi aku tau ar apa kerja and camne rupa diaorang ni..apesal lak aku leh terfikir pasai makhluk 2 ekor ni..hahaha...sebab aku secara paksarela telah dilantik untuk menjadi pegawai penyiasat....

apa kes ni?...oleh kerana aku telah tandatangan perjanjian berdarah sulit dan persendirian( gempak tak bunyi)...cerita tidak dapat diulas lanjut...dah setel nanti boleh cerita....ermm...sekarang aku sudah menjadi akauntan serba boleh...wakakaka.....

Monday, November 9, 2009

Pisau Cukur

...semalam Ahad,8/11/09, aku telah berjaya menggembirakan hati en omar dengan menemankannya tengok wayang citer Melayu...Pisau Cukur...tayangan kui 4.2o petang di Berjaya Megamall Kuantan...

..aku p pon sebab ade Aaron Aziz..kira leh la layan lagi,...hahaha....dari tengok cite2 Melayu lain yang baru semalam kat cinema arini dah ade kat astro( lebih2 sikit)....

..bagi aku jalan citer ni kira OK lah...just aku tak bley nak terima dari segi pemakaian aktress2 dalam citer ni..seksi siott...taula diaorg berlakon dalam kapal..tapi bley jer kalau tak pakai camtu..tapi yerla..nama pon Pisau Cukur kan...mesti ar kena seksi...seksa tu lain citer kot pada perspektif diaorg..lagipun pengarah non-Muslim...lagi satu, aku kurang selesa dengan cara diaorg nak tunjuk ke'modenan' or ke'pisaucukuran' tu....banyak scenes yang tak perlu tunjuk pon takpe sebenarnye...tak menjejaskan jalan cerita pon...bagi aku insan biasa nilah....

...kesimpulannya..citer ni nak tiru sangat Western style..macam tengok cerita komedi-romentik omputeh tapi orang Melayu beragama Islam yang berlakon kat dalamnya....malas nak komen panjang2...aku jugak turut menyumbang semalam..hehehe....

Budget 2010

...bajet tajuk nak citer pasai Bajet..alamak, entri ilmiah tuh...tajuk je,jgn risau....sebab hari Jumaat last week aku p seminar Budget 2010 di Vistana Kuantan..memang tetiap taun p..biasala..sebagai akauntan berjaya...huhuhu....tetiba je...

..paling best seminar nih...selain isi kandungannye yg padat and mampat( bajet boss terbaca blog aku,so kena tunjuk bagus sikit)....yalah,dapat jumpa kak kecik aka nurhaliza alias...senior waktu kat U...mmg tiap tahun dating kat sini padahal dua2 kerja kat kontan tuh....sabau jerla...sesi seminar disusuli dgn adegan chatting pada kertas...3 muka surat beb dengan 4 column hasil "nota" kami...ala..korang pon biasa buat benda nih time kelas dulu......

..gamba2 glemer kami aku belum cilok dari FB dia..nnti (heheh..macam ade org tunggu je nak tengok) aku upload kendian....teruja sangat dapat jumpa..alih2 kemera aku bateri kong...spoil the mood tul..antu klimaks...hahaha..

antara kandungan bajet aritu yg best sikit pasai : boleh claim broadband, self allowance increase RM1k..tu jer utk personal yg aku rasa melibatkan aku...bab tak best..RPGT...memang hampes..korang jual rumah..kena tax beb....untuk company lak yang best..macam takde jer..semua biasa2 jer, rate pon tak turun dah...SME ader la sikit yg best sikit kot...nnti ar tgk nota balik..nnti boss aku tanya nak gak la jawab something..karang taun depan tak dapat pergi dah..takley ar makan fish n chips lagik..heheh......

Thursday, November 5, 2009

Kisah Cinta

..semalam baca satu kisah cinta yang indah..macam fairytale di www.nurulism.com kisah cinta penulis dengan suaminya....sungguh terkesan....apa yang dapat disimpulkan(ape kes guna perkataan ni)..jodoh tu Allah yang tentukan..bagaimana dia datang itu yang berlainan bagi setiap insan....

..seronok2 baca kisah cinta orang ni...teringat lak kisah cinta ku dengan che omar..hahaha..kami cinta cyber...term dulu2 orang panggil cinta internet..sekarang orang panggil apa ek...huhuhu...blind date pertama di terminal bas sebab che omar turun dari JB ke Kuantan nak jumpa...makan2 jap..pastu terus balik JB semula...naik bas 5 jam lagik...kiranya perjalanan sapuluh jam jumpa dalam satu jam lebih kurang....

..masing2 ade kisah tersendiri, mungkin bagi sesetengah orang kisah cintanya bagai dalam novel zuraidah othman..mungkin bagi orang lain lak simple aje tapi still indah bagi empunya diri..yang penting keikhlasan masing2....bila dah kawin baru kita terperasan betapa indahnya pertemuan dengan suami/isteri tu sebenarnya, bagaimana Tuhan aturkan perjalanan jodoh kita....bila kita berdoa mintak jodoh yang baik, kita akan mohon biarlah jodoh tu yang terbaik buat kita..so apa yang Allah bagi tu yang terbaik untuk kita lah tu..walau ada kekurangan, biasalah..dia bukan manusia terbaik di dunia, tetapi terbaik untuk diri kita yang juga serba kekurangan kan...

Wednesday, November 4, 2009

Mari Cuci~Not a Musical

..harini nak citer pasal keje rumah..huahua...aku akui aku bukan seorang isteri/wanita mithali yang tip top dalam buat keje2 rumah ni...kiranya main ikut mood ar nak buat ke tak...kalau penat balik keje tu..faham2 ajerla....


...so bagi wanita berkerjaya aka career woman( macam best jer bunyi) yang seperti aku, yakni, bukanlah seperti soperwoman yang handal serta rajin buat kerja rumah seperti balik kerja angkat kain,masak, basuh baju, lipat kain, gosok baju, sapu sampah,mop lantai,vacuum carpet,sapu sawang, buang sampah,mandikan anak,tidurkan anak,main dgn anak and the list continues tiap2 hari rutin ni akan dibuat(tiap2 hari yer)...so kiranya tip top gila ar umah dia ni....memang ade wanita handal seperti ni di luar sana...


..well, bagi yang biasa2 seperti aku...yang buat juga seperti di atas, tapi bukan hari2 dan bukan semua pada satu masa...aku ingin memperkenalkan mr muscle, bukan lelaki sasa badan otot2 itu yer...hahaha..iklan percuma lak..yang digunakan untuk basuh jubin2 dan lantai2 khususnya dalam bilik air...sangatt berkesan...tips: sebelum korang p mandi...pancutkan dulu mr muscle ni..dalam 3-5 minit..pastu sambil mandi tu..korang berus ar lantai/mangkuk tandas/sinki dalam bilik air...ya ampunnn...senang sangat hilang...sinki seperti baru jadinyer..aku sangat sukaaaa....mudah,murah dan menjimatkan masa...so lepas mandi, bilik air pon bersinarr......suami pon sayang( tiba2 masuk iklan johnson mandian susu)......so bagi career woman, tenaga pon sisa2 je tinggal masa balik keje tu..sangat sesuaii ini balang.....


saje je aku promot bende ni...sebab aku suka guna...senang beb...so basuh bilik air tidak susah lagi...huhuhu......(harap2 ade org marketing mr muscle ni terbaca entri aku ni..;p)

Tuesday, November 3, 2009

Pack the Emo Please

..bosan ar kalau asik entri emo jer...huhuhu...i need to pack the emo2 thing!....put in the bottom of my heart...life is too short, why waste it with all the gloomy whatsoever...so gunakan daia..lupakan yang lain(tetiba ajer)...so memetik kata2 hanis zalikha di:http://inibelogsaya.blogspot.com, in the end, everything will be ok, if its not ok, then its not the end....

..oraittlah...balik keje semalam, che omar dah ade di rumah...masuk2 tengok semua baju dah basuh, kain baju kering dah lipat(rupa lipatan tu sila abaikan), lantai luar dah dibasuh, dalam rumah dah divacuum serta dimop berkilat,sampah semua dah dibuang, tong2 sampah pon dibasuh sama(wallahweh),bilik air luar dah dicuci,suratkaba dah tersusun rapi,paip shower dah direpair,ade ikan baru dalam akuarium...wahh, suamiku mithali..huhuhu...terkadang kita terlupa betapa kita beruntung sgt....asik fikir yang tak best jer...bawak2lah bersyukur...Alhamdulillah....

Monday, November 2, 2009

Bagaimana Untuk Pasrah

..bukan mudah untuk tampil tersenyum indah, seceria mungkin jika hati gundah gelana....umpama satu bebanan untuk berlagak seperti biasa..dengan niat tidak mahu melibatkan orang lain dalam permasalahan....hati penuh walang, penuh kerisauan...titis airmata jatuh andai tiada sesiapa memandang....

..beban hati hanya Allah yang tahu...ingin diluah, namun pada siapa? pada Tuhan sudah semestinya, tetapi fitrah manusia, perlukan seseorang yang bernama manusia juga untuk meminjamkan telinga, menadahkan bahu, untuk mendengar....andai sudah terluah, ringan sikit rasa bahu mengandar masalah.....bukan tiada teman, tapi tidak mahu pandangan simpati itu, tidak mahu di"judge"..rasa malu membuak2 umpama membuka kain sendiri...

....haruskah aku pasrah sahaja?

Boy Or Girl


...ni sekadar suka2 okeyy...apapun semua Allah yang tentukan...kita sebagai manusia hanya usaha jer...anggap bende ni cam petua ie; kalau nak anak pompuan makan masam2( contoh ajer)...oraitt...tapi kawan Cina aku cakap bende ni betul..co-insiden maybe...korang cuba ar test...

Friday, October 30, 2009

Kalau Boleh Aku Nak Delete......

..kan best kalau perasaan,emosi tu kite leh delete cam kita buat kat sms,emails,blog entry etc.....

..susah arr camni..nak buang camno...bende ni dah lama sangat..still dok kat situ...aku tau salah, tapi yeke salah...aku tak buat ape pon...ker aku tak usaha delete nih..aku still ding dong jer...salah ke aku?dosa tak?kejap rasa yer, kejap rasa tak..tapi bukan aku nak la...perasaan tu datang..aku tak layan..yeke aku tak layan perasaan...tak kott...ishh..camne....ingatkan makin masa berjalan, makin leh hilang, tak rupanya...still dok kat situ...benci arr....

..Something Fishy Going On

..wehh..aku tak tau ape agenda ko buat baik ngan boss..aku tak heran ar..walau ko nak kawin ngan dia pon, bukan masalah aku....TAPI- jangan sampai buat orang lain bermasalah, okeyy.....

Thursday, October 29, 2009

Steambot di Ulangtahun

...program dimulakan selepas maghrib dengan sesi beli hadiah..yer, hadiah tidak dibeli lagi..dua2 orang buat peel nantila beli...beli sama2..macam orang dah kawin sepuluh taun ade anak lima, sibuk takde masa beli hadiah...hahah..so kami setuju taun ni..bagitau ape yang nak(dalam linkungan bajet,of cos)..pilih and then sorang lagi bayar..betul2 style orang dah lama kawin..haiyahh..tidak ade unsur surprise langsung.... ..of cos en omar takkan beli bunga di saat orang lain akan beli bunga..yer, tiada bunga untuk harilahir, ulangtaun...etc, kira time stended orang bagi bunga..dia akan bagi bunga time ikut suka dia arr...macam tuh...so kira unsur surprise itu lebih laa....contoh, tiba2 tengah makan, jap eh abang nak p sana jap...jap lagi masuk kete..jeng2 ade bunga camtu..abis training, tengah seronok2 nak balik eh2 ade bunga time masuk kereta or kat tangan dia masa dia datang jemput...so aku akan sentiasa berjaga2..ceyy konon.... ...oleh kerana sibuk beli barang lain sambil carik2 hadiah..belek sana sini, try itu ini...masa berlalu pantas..time flies bebeh bak kata orang pekan....alih2 pasaraya dah tutup..so lari2 pergi carik barang terakhir, lari2 pergi bayar..and then semua pintu dah tutup...hanya ade satu jalan keluar..pastu tak tau nak pergi parking camne sebab masuk tadi ikut jalan lain, siap tanya2 orang macam pelancong, siap gaduh2 manja, turun naik lif macam orang takde kerja..n then syabass beta...kereta berjaya ditemui.... ..masa dah pukul sapuluh lebeyy masa tu...itula carik lagi adiah last minute,..itu ade hati nak p tengok wayang konon...makan tak lagi ni..semua tempat best yang agak spesel kat kuantan ni of cos dah tutup...alamak...camne anibeseri dinner kita ni...wallaweh..huhuu......tiba2 ade mentol atas kapla che omar..abang tau satu tempat ni, kita tak pernah pe lagi...sakali...restoren vegie daa..hahaha...aku gelak....tiba2 nampak restoren yang bukak...tak pernah p lagi and then nampak ok utk dinner yg spesel konon2 nih..... ...hahah...makan steambot kami kali ni.....gambar akan didownload kendian...moral of the story, siapkan hadiah sebelum tiba majlis yer..supaya takler pack sangat your program..ewahh....anyway kami hepi..sapa rase gembira tepok tangan, sape rasa gembira makan steambot..:P



muka lapar tunggu steambot masak.

Wednesday, October 28, 2009

3 Tahun Sudah..............

...hari ni, 28/10/2009, genap 3 tahun usia perkahwinan kami...wahhh 3 taun sudah..rase baru je posing2 atas pelamin aritu..hahaha..

to my hubby, happy anniversary...thank you for being there for me....i luv u...

...yeah..marriage is not full of roses, but full of torns...ni mat saleh cakap ar..tapi ade betulnye, hakikat kehidupan ni penuh ranjau dan duri..kita sebagai hambaNya kena sabar dan tabah untuk hadapinyer...semuanya ada hikmah di sebaliknya..

..semoga perkahwinan kami ni diberkati hingga ke akhir hayat..dan moga ada dikurniakan permati hati dengan izinNya....

.program malam ni..biasa la stended.makan2 jer ar...hadiah pon aku tak beli lagi..hahaha..tu baru 3 taun kawin tu...isk isk...

Monday, October 26, 2009

Smile..



...senyum seindah suria yang memancar warna..senyumlah dari hati..duniamu berseri.....(nyanyi cam dalam iklan tv)...
..kat malaysia ni..(aku bagi contoh negara yg aku tau ar)....selalu sangat kita jumpa mereka2 yang brtugas kat bahagian khidmat pelanggan, cashier or salesgirl yang selalu buat muka ketat...tak nak langsung senyum...ello beb, kalaupon ade masalah, senyum tukan part of your job requirement....dahla tak senyum, kurang asem pon ade...kira cam hempas2 barang or buat muka lonjong..time kita mintak sesuatu cth; amikkan kasut nak terai..ello, kitakan pelanggan, nak beli ni..karang takde orang datang, korang juga tak bergaji...
..cuba kita pergi kedai yang senyum jer..sejuk jer hati masuk..lain kali for sure aku akan masuk kedai tu lagi..seriyesly...
..memang tidak dinafikan semua manusia, ada hari2 yang memang penoh masalah sampai nak tarek senyum pon taklehh...tapi takkan hari2 beb....inilah part customer service kat malaysia yang kena perbaiki..bukan nak cakap pandai ar..tapi ini hakikat....susah sangat nak jumpa yang melayan pelanggan dengan ikhlas dgn senyuman....senyuman fake pon okey...:P..
..pentingnya senyuman ni..sampai Rasulullah sendiri pon ade bersabda tentang senyuman, senyuman itu sedeqah...kira kita senyum kat orang(ikhlas ar)..kira dapat pahala tu..pahala sedekah....cuma kita dalami..kenapa?..test2..kalau kita jumpa orang..tak kira ar kenal or tak, kalau orang tu snyum kita akan jadik senang hati kan...kalau kita tengah risau, rasa tenang sikit..hilang gabra kalau masa temuduga, kalau sesat, boleh ar tanya2..macam2 paedahye pada si penerima senyuman..kalau suami balik keje penat2, dapat senyuman isteri leh hilang penat tu..belum jamu lagi ngan air oren ngan cenkodok bilis tuh...hahaha....
so..senyum ar..untuk kebaikan bersama..chewahh...kalau kita de masalah, ringan skit kot bebanan tu kalau kita senyum..kalau tak larat nak senyum gak...sekurangnye jangan buat muka kerut or lonjong face tu...aku dah diberi amaran dek boss..takleh buat muka ganas aku tu dah...hahaha.....

Monday Blues......


well.....bagi mereka2 yang makan gaji bulan2...hakikat di atas perlulah diterima...huahua..walaupon sejauh mana blues hari senin itu...ape pon ko rasa, bangun, bersiap and muncul di tempat kerja....ini juga ditujukan pada empunya blog ni...
..selamat hari isnin di ucapkan..moga2 selamat menempuhinya..............:P

Friday, October 23, 2009

Zuriat: Episod 1

...fitrah manusia..setelah berkahwin..secara nalurinya akan inginkan cahaya mata penawar hati....masing2 ade jumlah anak yang diimpikan..or just biar rezeki menentukan....

..tak kurang jua, ada yang masih dalam mode penantian...seperti aku dan hubby yang masih belum ditakdirkan mempunyai cahaya mata wp sudah 3 taun berkahwin..

...seperti pasangan lain yang senasib, perkara yang paling eden lemah sekali dalam bab ni ialah bila org sekeliling dok tanya...sib baik jauh dari sedare mara...soklan2 sensasi yang menyakitkan jiwa tu..kureng sikit kami dengar....kdg malas nak bersosial disebabkan ni....

..masih tiada rezeki wlaupon sudah 2 kali mengalami keguguran...patah hatiku bila tau kandungan yang diharapkan tiada lagi didalam diri..patah hati beb...di depan semua aku hanya senyum..dan cakap tiada rezeki kami...hakikatnya hatiku parah...membalut luka sangat susah...air mata jadi peneman saban malam..segenap masa ku ambil untuk melupakankannya...naluri seorang ibu...bila dapat tau ada janin di rahimnya...secara automatik hubungan itu terbentuk...sudah mula berkomunikasi dengan kandungan...

..memang kehilangan itu terlalu pedih...hanya mereka yang pernah alami jer tau...Ya Allah, berikan aku ketabahan untuk hadapi semua ini...itu aje mampu kuucap....

...bagi mereka yang dkurniakan zuriat tanpa susah payah...hargailah amanah Allah itu...jangan dihina mereka yang tidak sebaik nasib kamu..jangan beri soalan2 yang menghiris....

....bagi mereka yang senasib denganku...bersabarlah..berdoalah dan berusahalah....step pertama: setelah setaun or setaun setengah kawin,tpi tiada anak...pergilah cek dengan dokte..sebaiknya cek dua2...suami dan isteri...

Bakat Seni Yang Tak Ternilai..;P

..semalam ada business review di office...bende ni dibuat on quarterly basis.....kiranya kita akan dengar updates setiap department apa telah dicapai dan akan dibuat quarter depan...last quarter aku jadik bidan terjun buat presentation untuk department aku sebab boss aku sakit tekak lak aritu...so aku menggagahkan diri untuk cakap kat depan...ok jer setakat kat orang2 kat company ni..cuma tak tahan bila nak buat eye contact..diaorag memang suka sangat menyakat aku..masing2 buat muka lawak..tak tahan nak suka.. ..so kali ni tekak boss aku sihat..so selamatla aku...huhuh....setelah masing2 menunjukkan kehebatan department memasing..sessi paling seronok ialah sesi makan2..heheh...and penyampaian hadiah..hahah..kanak2 ribena betul..kali ni ade pertandingan melukis untuk kalendar company...so lukisan aku yg tak semenggah tu leh dapat no 2..kira ok arr...dapat voucher untuk sopping..hihih...... ..



....muka teruja dapat vochure..yg disampaikan oleh boss


............ kanak2 yang menyambut birthday Q3

Wednesday, October 21, 2009

Labaikallahu malabaik..Labaikala Syarikalalabaik....

...'hambaMu datang Ya Allah..hambaMu datang menyahut panggilanMu",....musim Haji tiba lagi..mereka yang terpilih menjadi tetamu ALLAH kini ada yang sudah berlepas dan ada yang menunggu giliran...Ya Allah..seronoknyer....teringat kembali pengalaman umrah Julai lepas..kenangan terindah dalam hidup.....bahagia..tenang....harapanku agar dijemput lagi ke sana.....




pas abis 7 pusingan saie...

Tuesday, October 20, 2009

Ana Ikan Bakar

...aritu department dinner kat Ana Ikan Bakar..Tanjung Lumpur...tempat febret aku tu...seafood yang sedap dengan harga yang sangat berpatutan....huhu....kami makan ikan merah bakar, kerapu steam, lala pedas, udang cili, sotong goreng tepung..memang tahap mentekedarah...hahah...boss dah tau anak buah nyer kuat makan..so takyahla segan2..pulun ajerla....
sesapa yang nak makan seafood, aku memang rekeman tempat ni...sesuai untuk keluarga, dating etc..parking banyak..tempat makan pon luas...bawah makan kat kusi atas bersila...start kul 6 lebey kot....
sotong goreng tepung dia memang best..tak macam jemput2 ar ..kira orang cakap salut tepong betul2 ar..ranguppp..dengan sos yang beshh....lala goreng pedas dia pon lazatt...ni 2 masakan yang aku memang akan order setiap kali datang...
ni antara gambau yg dicuri dari facebook kawan aku..haha..gambau kitaorg arr....tengah gumbiraa..melantakk....











Monday, October 19, 2009

Affair Di Tempat Kerja...

..affair di tempat kerja...wahh..issu sensitif lagi menarik ni...selalu kita dengar kisah ni and then cite2 melayu kat tivi pon asik2 tunjuk kisah ni..asal ade datuk ke ader ar affair ngan cik secretary ni...kenapa selalu sangat cite ni kuar...mungkin sebab sinonim sangat dengan masyarakat..huhuh....

...kalau affair between 2 bachelors guy and woman is not an issue to talk about, right, but if affairs between married couples..or at least one is married..of course its something that will spark in a second...

...so, awat yang mende ni jadik?bagi akulah, salah satu sebabnye ialah terlalu melayan perasaan..contoh: jika si Siti ade masalah,..p citer kat si Borhan yang dah ade anak isteri..lelama simpati bertukar kasihti....yang si Siti rasa best sebab ade orang faham..yang Si Borhan lak rasa cam gentleman sebab dapat membantu insan kesusahan...so bermulalah konflik...Si Borhan dah mula nak cari pasal ngan bini..siap citer yg buruk2 kat awek nak pancing simpati..padahal selama ni okey jer....dan start ar drama yg boley dijadikan cerekarama..


..so pada pandangan aku yang tak seberapanya ni...cara nak elak benda2 hati n perasaan ni..kalau kita ade masalah...janganlah dok citer kat kawan lawan jenis yang dah berpunya....kalau kita dah berpunya..jangan citer kat kawan lelaki..abih citer...ni yang start feeling2 nanti...kalau tak 2 pihak, salah satu pihak...jalannyer..carilah orang lain yang lebih dipercayai, yang penting sama jantina( ni pon kena cek, straight or bengkok).....kalau takde..luahkan pada yang Esa..itu yang lebih afdal...

..bukan apa...ini berdasarkan tinjauan aku sajer...maybe pengalaman sikit2 kott(jangan gosip)...heheh....

Thursday, October 15, 2009

Cara Makan Sushi Dengan Betul...

.....macam bagus jer topik kali ni....nak ajar cara makan sushi konon...hahaha...tapi ini betul2 tau..bukan cobaannnn....aku ade baca yang sushi king tengah buat promosi..satu pinggan 2 hengget..so teringin lak nak buat entry ni...

...waktu aku ke jepon taun lepas..antara bende yang aku sebagai umat islam leh makan masa tu ialah sushi..so jepon tu bawak arr aku ke satu kedai sushi yang paling sedap katernye di daerah Shinkawa,Tokyo(pinggiran Tokyo)...uniknya kedai2 makan kat jepon ni, diaorg specialised satu2 masakan jer....kalau katakan Mr Suzuki jual sushi, dia jual sushi je...takyah ar ko nak carik tempura ke, miso sup ke kat kedai dia..kalau jual tempura, tempura jer arr..begitula adenye..so senang ar..takle risau sushi bercampur ngan daging2 yang tidak halal...

..sushinya lak..takle variasi tokok tambah macam kat sini..cukup sempoi je,,nasi ngan ikan or nasi ngan telur, nasi ngan udang or sotong camtu jer...dia amik nasi pehtu letak arr apa pilihan seafood yg korang pilih..itulah sushi yang orginal...pehtu dimakan mentah yer...oleh kerana aku ni mati matian tak nak makan yang mentah,,,..aku bagitau ar kat tokey tu..tokey, tolong masak leh?..ha2 acah jer..tokey tu sepatah haram pon tak reti bahasa inggeris, nikan lak bahasa melayu......so kawan jepon aku pon tolong ar merayu kat tokey tu tolong masakkan aku nyer sushi...weh kena cakap elok2...kira cam menghina gak la kalau kita makan sushi tu nak ikut suka cara kita jer....

..key, kira kautim ar ngan tokey..so dapatlah aku hidangan yang dipinta..so aku dengan bangganyer letak kicap kat dalam pinggan kecik tu, letak wasabi sikit and halia jeruk tu sikit..siap kacau2 sikit ngan chopstik..jepon sebelah aku dah semacam er tengok...awat lak..pelik benau ke...rupa2nya salah cara aku makan...jepon tu punya la gelak kat aku...you are so funny izah...funny??..ini ar cara orang kat malaysia makan sushi...har har...

...rupa2nya...cara yang betul aderla....amik sushi, cecah sikit kat kicap tu..terus masukkan satu ketui tu dalam mulut...pehtu baru masukkan jeruk halia tu dalam mulut...wasabi dah tak perlu sebab dah ada kat dalam sushi jepun tu....wahhh..baru eden tau...kihkihkih...tapi tak kisah arr...walaupon dah tau cara yang betui...aku tetap makan style malaysia aku...janji aku leh tolan udahler.......

egami san menunjukkan tanda bagus sebelum tau cara aku makan sushi.
Tukang amik gambau adelah tukang buat sushi jr.....

Cek Pulangan Cukai LHDN

..hoyeyyy....hoyeyyy..akhirnya cek terlebih bayar cukai telah selamat dijadikan cash di dalam bank yang boleh dibuat sopping..huhuu...takla banyak mana..tapi bolehlah membantu di pertengahan bulan ni...

..sungguh lambat sekali penerimaan cek( macam ayat pe)...walau orang lain dah selamat gunakan duit tu..aku baru jer dapat...bilalah nak proaktif ni...haritu dalam paper cakap(read:tulis).. dalam masa sebulan leh dapat pas hantau borang..ishh..

tapi takpe...sebagai hambaNya yang bersyukur,...kita mesti redha..ewah...rezeki datang ni bukan ikut suka kita..hahah...

erm..bolehlah beli henbek baru kott...hihi..beg sekarang dah hilang macho..kena gigit dengan semut...ape da semut ni...

..semalam cek dekat akaun nuffnang..ade duit satu juta dah masuk...har har..seringgit jer..saperla nak tengok blog aku...pengikut pon 3 orang jer....ade orang baca ke? syok sendiri jer...hihii....

Tuesday, October 13, 2009

Mistik..bahagian 5

..oklah..kesinambungan(best giler dapat guna perkataan ni..) dari mistik bahagian 4 aritu...sabtu baru2 ni adalah rawatan susulan dengan ustaz dari pusat rawatan islam manarah...sabtu itu juga ada appointment dengan tok moh org asli jam 8 malam..tipon dia memang tak dapat, so we all just inform guna sms and bagitau inlaw in case tok moh tu hubungi diaorg....

..rawatan dimulakan dengan mak aku..so far ok tiada apa masalah...so bla2...so as summary, for one week hari2 aku kene buat:

- mandi sunat taubat
-solat taubat n hajat
-sapu seluruh badan dengan cuka+garam..(perghh rasenye kalau kena tempat yg luka/nipis)
-mandi ais..+ limau..memang kena berdaya tahan...
ustaz tu cakap ini untuk bagi anasir2 halus dalam badan tu keluar, kira cam dera arr...

..memang perit, memang pedih..lagi2 kena kat tempat yang gatal2 dan berkopeng di kepala tu..tapi harus kugagahi jua...kadang2 aku menangis...tak tahan rasanya..nasib baik ada en omar peneman setia..en omar yang kena hadap macam2 bau bahan ubatan aku di kepala saban malam..nasib baik jenis senang tido...

..apepun ini sebahagian dari dugaan aku...aku harus hadapi..hanya Allah yang dapat ubati aku..anyway semua penyakit ade ubatnye kecuali mati...

Monday, October 12, 2009

Kenapa Saya Suka Opis Saya

hahaha...entri kali ni nak cerita pasal kenapa saya suka opis saya.....macam poyo karangan darjah 3...SKST(sape tau sekolah ni kira dia sangat bagus,..ahha)...

aku adalah seorang yang sangat nekad kiranya...kalau aku dah tak suka and dah takbleh tahan..aku akan pergi sewenang-wenangnya...contoh: 1st job aku hanya bertahan selama sebulan setengah..setengah itupon pon sebab ade notis periyed...kalau tak sebulan jer..kira rekod ar utk company tu..alasan berenti..nak sambung belajar( piiidahhhhh...muka aku nak sambung belajau..huhu)...sebab sebenar: tak bleh kerja ngan bos yang macam scnnbftyrregg(ini bukan mencarut..ini bahasa mesir purba)...wahh...pasal line tak kena pada tempat kena bambu satu opis dengar,muka tebal toksah cerita tapi nasib baik kengkawan opis adalah sangat paham...ok2, bukan aku tak bleh ikut arahan, tapi cara kena betul..kalau cakap dengan penuh kasih sayang, satu lori paperwork aku akan buat( lebih2)....ini main tengking, marah tak tentu hala..dan paling pahit..depan semua orang.....

..2nd job..sangat seronott..tapi gaji amat cipot..padanlah dengan kerja yang tak perlu overtime hari2..kalau takde kerja boleh buat kerja sendiri( ie:main game)..jangan tiru aksi ini ya....sebab itu aku pon bertukar kerja yang ke-3..

.3rd job kekal sampai sekarang..dah 3 taun setengah tu..kira lama arr...ok, aku nak cerita pasal kenapa aku suka kerja kat sini..nanti mungkin ade entri pasal apa aku menyampah..haha..well, aku insan biasa,..ade emosi..chewahh...

salah satu darinya..sebab keje kat sini takyah nak dressing2 lebih2..jangan selekeh sudahlah,itu point penting...so aku tak perlu fikir nak buat baju cantik2 or pakai ofis wear ke hapa..kalau nak pakai its ok..just orang tak kisah sangat pasal pemakaian ni...mostly yang lelaki pakai T jer pergi kerja..sebab ade jaket/uniform..yang ladies ..pakai arr apepon jangan menjolok mata sudah...so kadang2(selalunya)..aku tak gosok baju pon p opis..just make sure tak ketara kedutannya nyer pon, pakai bedak and secalit lipstik untuk nampak seri sikit and then trus p opis..tak perlu bergaya2 fesyen2 tudung pon....

..maybe kat sini sebab mostly lelaki..pompuan pun hanya 8% ajer..so takde budaya fesyen kat sini, and then, lunch pon di kantin, sebab kawasan industri nun jauh di hujung bandar..so tak perlu keluar lunch jalan ayu2 pergi restoren di mall or warung2..heheh...

..so bagi aku yang tak reti berfesyen ni..ermm..sangatlah bahagia rasanya..tak perlu nak fikir pakai apa esok nak matching dengan apa, kasut mana handbag mana...pagi2 bangun tidur baru capai baju and tudung yang sesuai(erm..walaupon tudung biasa, kaler kenalah juga kena dek non...)...takkan nak hentam hijau ngan merah kot..

..kadang2 bila ade visitor ie bankers from KL..especially pompuan..aku nampak ade pandangan agak pelik gak lar tengok aku n other opismate..punya dressing..yer ar minah tu datang bergaya..yang sambut sempoi ajer...aku tak heran..yang penting masa meeting kita tunjukkan sape diri kita...well, dont judge the book by its cover neh..

Friday, October 9, 2009

...filing buat aku demam...

..tadi pas buat filing sikit2...aku rasa nak tulis pasal ni..benda yang paling tak suka buat..bagi aku..filing arr..ya Allah.tak suka betul..snggup aku siapkan 10 report(yeke...) dari buat filing...walaupun sebenarnya ini tabiat buruk yang perlu diubah...tapi kalau dah tepu dalam diri..susahnyer..nak buat...

..walaupon aku tau betapa pentingnye filing ni..yerla time nak cepat, pastu nak refer balik supporting/docs yg dulu2..alih2 tak jumpa sebab ade dalam timbunan ketas2 yang tak filing..pastu kena belek satu2 baru jumpa, waduh2 masa ni bukan main nyesal dan betekad dan dan tu juge nak jadi seorang penfiling yang terbaik..hahahhah....

..tp bila dah setel tekad tadi pon hilang..masih duduk bersenang lenang letak docs kat tepi pas siap keje..sambung keje lain..letak tepi lagi..ish..ish..

walaupon dah kena sound indirect dengan bos betapa pentingnye file management etc..aku buat2 tak sedar2 diri lagi..masih dalam keadaan eh tak salah arr tak filing...mesti boss aku bengang kalau carik docs kat tempat aku pasti tidak berjumpa..hahah..hanya aku jer tau kat ner..memang cari nahas...

..kadang2 rasa nak sekeh diri sendiri( yeke.....)...sebab tabiat buruk yang menyusahkan diri sendiri ini dan orang lain ni...fikir2 kalau time emergency..konon2 demam seminggu..camne orang nak tolong backup aku kalau carik tak jumpe..(hahah..mmg dah terjadik pon).....

..selalu berangan ada assistant yang tolong buat filing aku cam boss besar..hehehe....

...department aku ade 4 orang jer..3 orang lain(termasuk boss)...aderlah orang yang sangat rajin buat filing..ade yg siap buat nama file tu cantik2 type guna computer jenis Times New Roman berskala 16..atas ketas warna warni...wahh...tak tercapai dek kudrat aku nihh...heheh...file name aku just tulis tangan dengan size yang tidak standard langsung.....

..aduhla...pernah dulu mase prektikal...kena tolong buat filing name...atas ketas warna warni arr...rasa nak membunuh pon ade masa tu..pakkal jer tengah prektikal.....huhuhuh....

..aku harap aku boleh tuko tabiat ni sikit demi sikit..utk kebaikan diri sendirik gak ni...ceh azam tak ingat..:P

Thursday, October 8, 2009

My Fair Lady~Korean Drama

..well, aku adalah peminat cite korea, dari sejak zaman kolej sampai sekarang still minat tengok..nak2 kat astro ade channel 303..KBS World..wahh memang menambah tabiat buang masa aku tengok TV..(tau tengok citer tk berpaedah buang masa...tapi...iskk)..

sekarang ni kat cenel 303 ade cite My Fair Lady ..actress tu yg aku suka ..EunHye..yg berlakon dalam Princess Hour and Coffee Prince...

My Fair Lady mengisahkan pasal Kang Hyeun..pewaris harta seorang hartawan Korea..yang sombong giloss..kira memang berlagak arr..degil and pentingkan diri sendiri...dan watak heronya alamak lupa lak nama...seorang ex-gigolo yang tengah sibuk carik duit nak bayar hutang..so dipendekkan citer..atuk si Hyeun ni tugaskan dia jaga (as butler) utk Hyeun..utk bayar hutang..tapi si mamat ni ade niat jahat gak..(nak curik harta)..

..si Hyeun mula2 tak bleh terima..kira banyak ar cabaran butler ni nak jaga..lama2 si butler ni taruh perasaan kat Hyeun..tapi Hyeun dah ade buah hati...tapi pada masa yang sama dah mula berubah perangai jadi elok sikit sebab selalu kena basuh dengan si butler....

..citer ni tgh berlangsung kat cenel 303...nanti plan nak carik VCD arr...(tabiat buang duit)...tunggu bonus akhir taun kalau ade..huhuhu....

Wednesday, October 7, 2009

Makcik Betul..

semalam..balik kerja pukul 6 petang...dalam kereta dah siap berangan-rangan nak masak lauk pe petang ni( eceh..takla) sebenarnye berangankan air soya sejuk dalam esbok( read:petiais)..hahaha..berenti depan umah..keluar dengan machonyer,...eh silap ayunyer bukak pintu pagar...masuk kete semula and parking kat porch(kurang pasti ejaan nihh....)...

..tengok2 henbeg..carik kunci umah...korek2...tengok2 kat dalam kete...sahhhh..kunci tertinggal dalam umah..huhuhu..guaness....masa tu dah pukul 6.20pm...nak call en omar, sim card aku dah takleh guna..yg baru kat tangan en omar...hahaha...cantekkk jerr...makcik sebelah takde..depan umah lak segan hubby dia tgh syok2 basuh kete kat depan umah....

..pikir2 2 minit...masuk R..kuar semula porch...p masjid jap arr..nak solat..jalan sikit...nampak umah member..pikey2..okeylah...pusing semula..park depan umah dia..bini dia ade tak ni...fyi kawan aku tu lelaki...tgh2 segan nak kuar tu..bini dia pon balik...okey2,...huhuh..buat muka kerang busuk...cakap nak tumpang satt..kunci tinggal lak....hahah..gelakkan diri sendirik...

..itulah citernya..kemakcikkan aku semalam....selalu dok bising kat en omar suka tinggal barang,...amik ko aku lak..kena..pasni takley ar kutuks en suami lagi...nnti kena perli..

best gak semalam...member bawak kuar kueh raye lagi..siap beraya lagi tu..kalau tak takde arr aku makan popia simpul yg sgt sodapp..hahah..siap tempah lagi..sempatt....

moral of the story..tinggalkan kunci anda kat umah untuk makan kueh raya best..takla...lenkali cek arr dulu kunci ade x sebelum kuar umah....:P

Tuesday, October 6, 2009

Mohd Fakhrul Izham

entri ni khas utk anak sedare aku..permata hati...

....dia ni si petah anak sedare aku...macam2 keletahnye mencuit hati kami....umur dia 4 taunla...
cakap macam makcik2 sebab kalau makcik belah pak dia tak dapat jaga..mak aku yg jaga...so persekitaran dia makcik2...cakap pon macam makcik2...

..kalau dia ader..memang lenguh keng( org pekan cakap keng ni sendi rahang..wahhh)....dia akan cakap@ tanya soklan tak berenti2..semua benda menarik perhatian dia..biaser arr bebudak kan..tp dia punya sifat nak tau terlebih sikit...soklan2 yg dia tanya kdg2 kita pon tak terfikir..kalau tanya aku..selalu aku kantoii tak reti jawab..haha..selalu dia boring tanya aku..mesti dia kata..aperlah dia ni semua tak tauu...

..dia langsung tak pelat...wahh cakap terang dan jelas tanpa dengung..huhuhu...

..dia malu nak nangis..first time aku jumpa budak kecik malu nak nangis..dia cepat2 kesat air mata dia n cover pura2 ketawa..soooo cutteee...

..tak suka junk food..makanan kesukaan..nasi..nasi...nasi....paling suka ngan telur...kalu takde telur ikan n ayam pon ok...pastu dia akan makan banyak dari aku...ayat dia...erm.....sedappppnyerrr.....

...tak suka main benda bukan2..dari kecik..dia main mainan dia jer..so aper benda yg ader kat umah selamat dari tangan dia...letak ar ape benda pon..takkan dia usik....

satu benda paling dia suka tengok ialah...kipas...Ya Allah..sukanya dia....pastu start tanya soklan pelik2..kenapa kipas ni pusing ke kanan bukan ke kirilah..kipas ni kenapa boleh kuarkan angin arr..kenapa dia boleh pusing arr..kenapa..kenapa..n kenapa....

ayat dia paling best sekarang...adik lelaki Melayu...huhuhu....

..suka wonderpet....cakap pon kdg2 dia akan buat versi wonderpet....ini seriyesss....
..tumpang lalu..maaf(kalau dia nak lalu)

..permata hati kurniaan Allah ini...walaupun bukan darah daging kami( anak angkat)...tapi kami sangat sayang dia...taun depan dia masuk tadika..wahh..kalau prestasi tanya soklan dia ni masih dikekalkan..cikgu mesti rasa nak lari balik punyer...hahahaha......




Monday, October 5, 2009

Ini Bukan Kerja Saya

Instead of saying "That's not my job",See what has to be done and do it.

Ni salah satu dari positive changes yang boss aku forward dari boss dia pagi tadi...aku nak ulas sikit arr ayat di atas dari perspektif aku....

..apa yang aku faham dari ayat di atas...kalau boss dah suruh..even bukan kerja ko..jangan cakap ..eh ini bukan kerja saya...ini kerja ( boss lah saper lagi, or staff sorang lagi or anak buah kesayangan boss tu)...ermm...camtu ker??...

..pengalaman aku..aku ni jenis lurus bendul tak reti politik2 kat opis...kalau bukan kerja aku..aku cakapla ni bukan kerja aku..dah sah2 bukan kerja aku..takkan aku nak bengong2 pergi buat or buat baik tolong orang buat kijer dia...nanti tak pasal2 tuan punye kerja tu cakap aku kaki bodek or gila kuasa nak buat semua keje.....dah kalau keje tu boss yg kena buat...aku dengan jujurnya akan cakap boss punya keje....tapi aku dah penah kena ngan boss aku pasai nii.....

..n kalau boss dah decide nak suruh aku lak buat keje tu..ko kena acknowledge arr , izah, i know this is not your job, but this time i want you to help out /take this job for your learning or assist etc( buat la ayat2 apa pastuhh)..yang penting ko kena la acknowledge dulu yg bende tu takde dalam job scope aku, tp pasni aku kena buat....baru arr leh terima pakai sikit( nyumpah tak nyumpah aku dalam hati belakang punye citer arr).....

..jangan lak amik kesempatan...mentang2 anak buah ko jenis tak reti cakap tablehh..ko himpon longgok semua kerja dalam in tray dia...ape kono ko nii.....

Friday, October 2, 2009

Tips During Teleconference..

..tonight i have a teleconference with our Finance-US counterpart in St Louis USA. Being a kuli in MNC(Multi National Company)..and if the HQ in Western part..you will be facing this kind of experiences...

..Teleconference( aku pon baru tau bila kerja kat sini)..ni sebenarnya meeting/discussion/briefing guna tipon...yakni..kita ramai2 dok tenung tipon tu yang dah di loud speaker..orang kat sana tak tahu ekspresi muka kita, or kita tidur or not during the teleconference...but jaga2..suddenly when questions asked..kalau korang tidur..kantoiiii.....

..aku memang lemah sikit telecon ni....boring beb..bayangkan ko tak nampak orang tu cakap and the topik usually boring( bagi aku kalau cakap2 bab finance ni memang arr boring...huhuh)..and then orang yang cakap tu pulak orang Amerika yg loghat Amerikanya pekat...pastu ade pulak mamat/minah jepon dok tanya soklan..and lebih besh lagi..sore tu sayup2 di hujung sana..kalau tak kuat semangat..memang confirmed tidoss..........

..tips tak nak tidur semasa telecon ....
1-pastikan geng sebelah kawan sekerja yang ko kamceng...ko boleh arr pas2 note(pastikan boss besar tak perasan)..pastu gelak sikit2( ni jgn bagi org perasan gak..)..

2.pastikan depan ko kaki lawak gak yang ko boleh tuka2 ekspresi muka buruk/badut semasa meeting( hahaha....percayala..walau sehebat mana profession org tu, kalau dah perangai pak lawak..tetap leh buat muka badut ni,)....pastikan juga boss besar ko yang seriyess tak nampak jugak..kalau tak masak arr pastu....

3.kalu 2 orang ni takde...ko duduk je sebelah boss besar ko yang seriyess giloss...pasti ko tak nak tidur depan dia..( kalau ko tidur gak..memang salute semangat berani mati ko ni)...

4. Ko bawak arr kopi pekat giler..gula2( ni kalau ade pembekal gula2 masa miting ni bagus)...

5.Ko pergi toilet arr banyak2 kali ( ni style boss direct aku..huhu..ingat aku tak tau agaknyer)...

...Setakat ni dulu tips2 yang berjaya aku explore....senarai ni akan bertambah..hehehe,...

Can You Handle Critism?

...yesterday, there was a one to one session with my direct boss....as he has been here in the company for 1 year already...( boss aku junior aku kat sini..huhu)

..as requested by him, he asked us to give feedbacks on him and he will give his feedbacks( he has accumulated;...whooaahha....masak aku)...

..the session went ok..all the talking...huhuhu...blablabla....and its came to the session which i seram nak dengar but want to hear..his critism on me...wahhh....

Can You Handle Critism?..I said..yess, but please rephrase your sentence..in which not too harsh so that i can control my emotion.....ishh....its not too much...but until the end..mak aii...banyaknya...he seems joted down every occasions in the past 1 year....net2, i can accept( fuhh lega....)

..among the critism is mostly on my patience in coaching( huhuhu....aku jenis tak sabar sangat nak ajar2 orang ni)...my attention level..meaning..i have very minimal focus/attention to any subject which not interesting..cepat bosan beb..especially kalu boring( cth;aku akan start tengok orang lalu lalang)...and few more yang related to the above subject jugak...heheheh.....oklah acceptable and noted...will try to make improvement(itu aku cakap..buat tak buat tu...entahlerr)...

..but at the end of the session..there is one good news for me..at least this will pujuk sikit hati lara aku...hahaha..i have a lot of problems these days(seriously:a lot)..people will see me smiling, but Allah knows the true condition...sampai satu tahap rasa cam tak dapat bertahan lagi...rasa nak lari..maybe one day i can post on this, but until now, its too personal to write down.......

..so can you handle critism? how you do it?

Thursday, October 1, 2009

Kenapa Saya BerBlog

..kenapa nak buat blog?sebab ikut orang?nak jana pendapatan or just suka2 nak abadikan citer kat alam maya....

..for me..wp dah lama dah jadik silent reader/rider ..seronok bace blog org...ketawa sesorang kat depan pc..trigger me that blogging can give effects to someone life..seriously..its like you touched someone heart..and leaved your mark there...and then i realized that i want to be someone that touch the other heart in my own way,in my own words....give info,make people laugh,sharing experiences, give tips...yeah..i want to be that someone..someone that others looking forward to read her blog everyday......(datang mana lak ayat omputeh ni)..

..and as quoted from Hanis Zalikha blog, why not we generate some income from the blog,dari blog saje2( if possible,why not)...thats why there are nuffnang signs in my blog....(manalah tau ade rejeki)...

...erm..hopefully i can blog everyday..being a person who are near to your heart..sharing..

...d kesempatan ni i nak ucap thank you to kuizikel...your blog inspired me, not only from your stories...but you open readers to others( geng blogger)..keep up the good work!

Wednesday, September 30, 2009

mistik..bahagian 4..

..Malam tadi, aku and en omar bertolak ke Bandar Kuantan pas solat maghrib untuk appointment dengan ustaz/Haji Rasdi..alhamdulillah, dipermudahkan..so tak susah nak carik rumah ustaz ni..sampai2 kami dijemput duduk an startla sesi consultation...macam2 soklan jugalah ditanya..ice breaking and warm up bak kata org Pekan( heheh)...kira salah silah keluarga, amalan-amalan(ilmu2 yang diamalkan)...nyaris aku buat lawak..bila ustaz tanya ilmu apa awak amalkan?,.. (aku nak jawab ilmu akaun taula saya..dr cr..huhuh)...kira akal waras aku suruh aku remained serious..huhu..kalau tak naya kena halau dek ustaz tu...

..setelah citer semua..sesi tazkirah pon start..kira insap la aku n en omar semalam...pasal jumpa tok moh punya hal...walaupun kita tak percaya..pergi pun dah dikira dosa...amalan 40 hari ditolak weh...(alamak dahla amalan sikitt)...ustaz bagitau,eventhough tok moh/pengamal perubatan tu guna ayat quran..selagi dia masih berurusan dengan jin..masih dikira sihir and tak boleh dikunjungi apatah lagi dipercayai....

,..berbalik kepada kes aku..dia kata..dalam badan aku memang ada something..yang dah lama,,hasil amalan orang dulu2..yg memberi kesan kat keturunan,bukan sebab buatan orang bak kata tok moh...so untuk kepastian, dia pon mulakan sesi test...betul tak dalam badan aku ada something yakni benda2 ghaib ni....so..dia guna ranting kayu nona..ketuk2 badan aku..sakitnya MasyaAllah..padahal dia tak ketuk kuat langsung ..macam jentik2 jer....so..hasil siasatan ustaz tu..confirmla ada something ghaib yang perlu dikeluarkan...tapi, ustaz kena mulakan dengan mak aku dulu..sebab kena cek dari mak ayah pesakit....so appointment dibuat Sabtu 2 minggu lagi sebab ustaz bizi sesangat..(appointment sama dengan tok moh asli)...huhuhu....ok set date and time..balik tu aku dibekalkan dengan air cuka+garam untuk sapuan ke tempat gatal2 dan kena mandi dengan ais..yer betul adik2..ais batu..giler sejuk aku mandi semalam......& ustaz pesan untuk solat taubat and hajat dalam tempoh menunggu hari perubatan nanti...

so..kiranya hidup aku still diselubungi misteri lagi ni until sabtu 10/10...untuk sesi perubatan dengan ustaz ni..so tok moh asli akan dihubungi kelak(..pakcik, kami tak dapat datang...huhu.....)
so..misteri bahagian 5 akan disambung later...to be continue.....

.....masih tak sangka aku terlibat dalam benda2 ghaib camni, tapi alhamdulillah...dipermudahkan jalan untuk carik penawar sebelum terlambat.....

mistik...bahagian 3

...bersambung semula dari entry lepas....ok..syarat2 tok moh tu adalah~..aku kena minum air akar kayu 14 jenis yg dia akan sediakan(erkkk....)...and then kena tidur kat rumah dia semalam untuk keluarkan benda tu...uishh...setakat tu boleh terima lagi...cuma yang cuak bila dia kata..aku kena tidur sorang2 kat rumah dia kat kampung orang asli tu and en omar just boleh hantar aku and ambil balik keesokkan paginyer pukul 5 pagi..lebih menakutkan...orang lain tak boleh nampak dalam proses hantar and ambil tu...ermmm.....

..en omar dah cuak giler..aku pulak lebih kepada nak tahu betul ke tidak apa yang tok moh tu cakap..anyway..bla bla bla...kitaorang kata bagi masa 2 minggu lagi la...tapi kitaorang still layan lagi la tok moh tu cakap..bukan apa..atas dasar hormat orang tua and lebih2 lagi dia kawan pak mentua aku...so dia kata 2 minggu lagi, hari sabtu, datang pukul 8 malam..turunkan aku kat simpang and dia akan datang ambil aku...esoknya lepas proses selesai dia akan hantar aku semula kat tempat yang sama....kitaorang setkan aja dulu...pas ni baru buat analisis.....

...on the way balik en.omar luahkan rasa negatif yang menakutkan aku lagi...ie; camne kalau aku pengsan,tak sedar dia buat apa2..dahla kat situ takde line phone..( huhuhu...) so..bincang2..kita tanya orang tua dulula.....

..bila citer kat in laws..biasala orang tua..dia tak syak apa2..so positif feedback..and then cite kat mak aku pulak..mak aku macam en omar...rasa musykil and curiga juga...tapi mak aku cakap kalau nak mencuba jalan alternatif tu..tawakal and doa banyak2 la.....

...so..isnin balik kerja kat opis...aku start terfikir...apa aku nak buat ni..nak pergi ke tidak..tiba2 Allah ilhamkan aku untuk google rawatan cara islam di kuantan..pakcik google keluarkan satu nama..Pusat Rawatan Islam Manarah...ada cawangan di Kuantan..so, aku pon terbuka hati untuk salin phone no ustaz tu and then inform en omar untuk call( biasalah en omar kan PA aku..huhuhu).....so dapat appointment untuk consultation hari Selasa selepas Maghrib (yakni malam tadi)...

..cerita ini bersambung ke bahagian 4 yer..sebab semakin misteri....

Tuesday, September 29, 2009

mistik..bahagian 2

salam sejahtera...bersambung semula kita ke rancangan..misteri nusantara( ..sila guna nada Zainal Arifin Ismail)..huhuh...sajer jerr...

...mula2 bila dengar kata tok moh tu, aku n en.omar rilek jer...ade org dengki?cam tak cayer jer...apelah yg nak didengkikan(wahh..bangga cikgu BM aku)...so kitaorg just angguk2 jer arr..caya tak caya jer..dalam hati kata..stended(read:standard) tok moh arr cakap camtu...asal sakit jer ade org buat/hantar barang

..tp dia kata sabtu ni datang balik arr( Syawal ke-7)..so kitaorg kira2..okeylah no hal lah...alang2 dah start bior sampai setel

..pejam celik...sabtu pon tibe..kira aku n en.omar pon pergi arr...batuk n gatal2 tiada kurang..telinga pon still bernanah lagi( dasat kan..bernanah telinger sampai)...

..straight to the point...4wD aka kelise meredah hutan kelapa sawit lagi..kali ni kira cam tkla cuak sangat..macam dah biasa jer lagaknyer..huhu..destinasi tiba..tok moh tak boleh ubat lak..ade org meninggal..(adik ipar dia)...bla bla bla...tiba2 suruh kitaorg datang semula petang tu waktu maghrib..waktu tu dh pukul 4 dah...macam dekat sebelah rumah jer dia suruh2 datang balik 2 jam lagi...pergi balik dah sejam..nk meredah hutan agi...tp malas nak argue&disebabkan dia cakap pasni tk yah datang dah...nk p mandi kat perigi kat dalam kebon dia...huhuh..okey,no sweat..kitaorg setujukan ajerla.....

..pukul 6.45 ptg..kami tiba semula ke tempat kejadian....menghala pulak ke kebun tmpat dia berubat...tup2..tak yah mandi lak..dia jampi air utk mandi kat umah n then suruh datang balik kendian( pulak dah..tadi kata ni dah last)..sebb katanya dia nampak dalam perut aku ade cam batu hitam ukuran kelingking yg org hantar kat aku..selagi tk buang selagi tu aku nyer batuk+gatal+nanah segala tak baik n tak boleh ngandung (kalau ngandung pun sekejap je,..nnti gugur)..cuak tul..siap dia tunjuk batu yg dimuntahkan oleh pesakit sebelum ni....ermmm....nak caya tak ni...katanya nanti datang minum air akar kayu...dalam hati aku..ok jer kot..tapi ade pulak syarat2 nyer..........

..cite sambung bahagian ke-3;)

Monday, September 28, 2009

mistik...kisah di Hari Raya..4 Syawal


duit raya


flashback...sebenarnye aku dah setahun lebih batuk..still tak baik...waktu kemuncak ialah waktu pagi..waktu nak bersiap2 pergi kerja..kdg2 sampai muntahkan semua apa yg dah ditelan...so selalunye waktu ni aku tk jamah apa2..sampai tempat kije baru makan...pernah duduk wad 3 hari..sebb nk cek TB or not..tp clear..dokte cakap batuk biasa..

..arakian..batuk yg dokte kata biasa ni..idak juga baik2 until today..

..nak dijadikan citer..waktu balik mersing for Hari Raya aritu(my in laws)...kitaorg try ar p jumpa seorang pengamal perubatan alternatif (skema) aka tok moh org asli...atas desakan pak mentua(dah byk kali suruh)so atas rasa kepatuhan sorang menantu mitali kiatorg turutkan jua..ok..tujuan utama pasai kitaorg tk dapat baby nyer hal arr...so kira masalah batuk aku ni second thing ar...aku tnya dulu..org islam ke idak tok moh tu...tak nak la aku bab yg puja2 tk tentu arah ni..so diconfirmkan pak mentua aku..org tu islam...k..setel satu isu..

..p2 sana..biaserla..kg org asli mesti arr kat dalam hutan/ladang kelapa sawit..tkkan ar kat taman wawasan lak....setelah meredah ladang kelapa sawit dgn 4WD a.k.a kelisa kitaorg..setelah comot kelisa dgn tanah merah( baru pas hujan)..wah ala2 adventure gitu...sampai ar...kat perkampungan tuh..first time ar kiranye aku buat kije camni...aku dah cuak gak tgk anjing sepah2..islam ke ni?...rupa2nyer..org asli islam pon still bela anjing da....ishh....tp dok depan umah jer ar anjing tu...tak masuk rumah arr...isk..isk...

..masuk2 umah tok moh tu..kira ranggi ar tok moh ni...(jgn bayangkan org asli dolu2)..kira pakai kemeja n seluor 3 suku...ngan sofa kat umah dia yg canggih dari umah aku..heheh..kiatorg pin sampaikan hajat..rileks jer ar..macam dtg beraya.....

..so dipendekkan citer..p ar kat sebuah umah lagi kat kebon dia..dia tk berubat kat umah yg dia duduk..(allahualam)....so net2(ayat bos aku)~maksudnye net of story~....dapat ar 2 botol ayor n limau.bwk balik utk minum n sapu2 gitu...

..diagnosis tok moh tu; ade org dengki kat aku...so dia letak miang buluh kat baju aku etc..so aku batuk n gatal2 ...bab dengki tu aku tk sure arr..tp yg pasti batuk n gatal tu memang ado....

..citer ni to be continue.....

kemalasan maksima...

..eventhough aku dah start kerja hari Khamis aritu( itupon sekerat hari)...harini kemalasan tahap maksima aku masih tidak tergugat...apa nak jadik lar nii......

..fikiran pulak masih still terfikir peristiwa hari sabtu baru ni..(jeng..jeng..jeng) apakah dia?....
akan dipost di entry selepas ni....mistik..alam misteri punye cerita...

..arini..kerja yg lembab mengalahkan siput 5 hari tak makan( eh..boleh ker hidup)...duduk melangut...tengok internet..google sana sini( ..ini mencari maut namanye kalu mgmt tau).....& tambah lagi haru tiba2 pergi buat posting blog yg dah lama create tapi malas( ..tkde perkataan lain ke)....nak buat posting...walaupun sebenarnye hidup aku ni menarik la gak utk buat posting..har..har...(sila tahan muntah)....

..hahah..boss lak cuti hari ni..jaga anak..( fyi, bos aku lelaki..guys,sila contohi).....anak dia down with HFMD..( sakit mulut n hidung tu)...tp still received email dari dia...maksudnye...buat keje la ngekk....

Thursday, April 30, 2009